Minimalistisk Holberg i Bolbro

jean de france

“Kunne du tænke dig at se amatørteater i en nedlagt indendørs minigolfbane ovenpå Føtex i Bolbro?” Hvis nogen havde stillet mig det spørgsmål ville min umiddelbare indskydelse nok have været “Ellers mange tak. Min lænestol har navnedag og jeg har brug for at rydde op i sokkeskuffen”

Heldigvis var min indre snob ikke orienteret om hverken faciliteter eller professionalitet, så jeg tog afsted med relativt åbent sind og blev mere end positivt overrasket. Målet for udflugten var Nedergadeteatrets opsætning af Ludvig Holbergs Jean de France. Som overskriften indikerer ligger Nedergadeteatret ikke i Nedergade – en væsentlig information, hvis man gerne vil nå frem i tide.

Stykket Jean de France er en af Ludvig Holbergs tidligste komedier fra 1722, der handler om den unge Hans Frandsen, der efter 15 ugers ‘dannelsesrejse’ til Paris ikke blot har formøblet store dele af familieformuen, men også har tillagt sig ‘franske manerer’. Det bliver ikke just vel modtaget hjemme i København, da hans opførsel og stil er noget aparte (= latterlig) – samtidig opfatter han alt og alle omkring sig som frygteligt simple og uelegante og han forsøger at fralægge sig det danske sprog. Dette lille kultursammenstød giver anledning til misforståelser, en lille intrige samt et par forviklinger, der dog løses til sidst med sund fornuft og behændighed.

Opsætningen er ganske minimalistisk – scenen er sort og der er ganske få rekvisitter, bl.a. en bænk og noget, der skal ligne et lokum. Kostumerne er holbergske med et strejf af sustainable fashion og især titelrollens tjener har fået en modernistisk makeover. Det fungerer virkelig fint – teksten og skuespillet behøver ingen special effects.

Skuespillerne er dygtige, de har styr på deres timing og de fungerer rigtig godt sammen. Deres engagement og begejstring går klart igennem og man rives hurtigt med ind i det holbergske univers. Især Jeronimus er fantastisk – vi mistænkte ham faktisk for at være på tidsrejse fra Holbergs tid eller Ejner Federspiel, der var genopstået i dagens anledning.

Der er tre forestillinger endnu – gå ikke glip af det 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to Top