In your dreams

Nogle gange drømmer man lidt underligt… F.eks. i nat drømte jeg at jeg ville gøre oprør, men det skulle være på en høflig og ikke forstyrrende måde. Så jeg rendte rundt på en parkeringsplads hvor bilerne af en eller anden grund ikke var låst og satte gode lydbøger på alle bilradioerne… Det ser ret tamt ud nu på skrift, men det føltes ret vildt i drømmen.

For nylig så jeg et program på DR2 om hvorfor vi drømmer og hvordan. Blandt andet forklarede de noget om en del af hjernen der paralyserer kroppen når vi drømmer, så vi ikke karter rundt i søvne, men får hvilet os selvom sindet arbejder videre med dagens indtryk. En forsker fortalte om mareridt og at han mente at de var en form for træning eller forberedelse til at vi kunne klare os i uhyggelige situationer. Han fortalte også at børn ofte har mere “ur-agtige” mareridt – altså selvom vi befinder os langt fra stenaldersamfundet, så har børn stadig mareridt om at løbe væk fra ulve eller ild, mens det mest er voksne der drømmer om trafikuheld eller flystyrt.

Der er en del teorier om drømme. Nogle hævder at man løser problemer i drømme, som man ikke kan klare i vågen tilstand. Andre hævder at man i drømme får afløb for nogle af de sider af sig selv som man undertrykker eller blot ikke har udviklet i vågen tilstand. Og så er der dem, der mener at drømmene kan tydes og give særlig indsigt i ens liv. Men det kan også være at drømme ikke rigtig tjener noget andet formål end at underholde os mens vi sover. Nogle gange drømmer man noget spændende og sjovt – andre gange uhyggeligt og ret tit drømmer man egentlig også bare noget kedeligt.

Faktisk har jeg tit drømt at jeg sorterede bøger (dog uden at kede mig). Måske et slet skjult hint om at få ryddet op. Eller et bevis for at man løser problemer i drømme, som man åbenbart ikke magter når man er vågen. Eller for at jeg undertrykker den side af mig selv, der gerne vil rydde op. Eller for at drømme godt kan være lidt nævenyttige når man lige troede man skulle slappe af og sove.

Den særeste tilbagevendende drøm jeg har haft handlede om Søren Pind, som jeg mødte hver gang jeg i drømme steg ind i en bus. Og det er såmænd ikke det sære. Det sære var at han sad nede bag i bussen og broderede perler på noget lingeri, som han solgte under navnet “Et tu, Brute”. Tolk det… Or don’t.

One comment

  1. Pingback: Sære drømme | Katrine Basbøll

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to Top