I always pass on good advice

…it’s the only thing to do with it. It’s never any use to yourself. (Oscar Wilde)

writing process

Så her kommer en række gode råd til, hvordan man skriver en god opgave.

  • Gå i gang i god tid. Hvis der er sat en eller flere uger af til opgaven er der typisk en god grund til det.
  • Du kan ikke have det hele i hovedet. Skriv ned undervejs. Hav et kladdehæfte eller note-app i nærheden til når du kommer i tanker om noget, der måske kan bruges. Noter ned, hvis du finder en god artikel eller bog, der kan bruges.
  • Lav en god disposition. Den kan altid ændres undervejs, men et skelet, hvor du får noteret ned, hvad der skal med kan hjælpe med at sortere i overvejelserne.
  • Spild ikke tiden på overvejelser om, hvorvidt du overhovedet kan skrive opgaven. Selvfølgelig kan du det ellers var den ikke blevet stillet til dig.
  • Læs tidligere opgaver i samme genrer, der er blevet bedømt godt. Det kan give dig en ide til opbygning, skrivestil og disponering af emnet. Men lad dig ikke binde af det. Der er mange måder at skrive en god opgave.
  • Læg en plan og hav en rutine. Læg gerne plads ind til pauser – om du har brug for at løbe en tur, lave mad eller strikke undervejs, så sørg for at der er plads til det. Tit er det her tankerne falder på plads. Eller at det, der kører i ring, bliver løsnet lidt op.
  • Vær ikke for kritisk når du skriver. Det er ikke perfekt fra starten, men hvis du slet ikke skriver noget, er der heller ikke noget at forbedre. Hav evt. en fil med fraklip. Man ved jo ikke om der skulle gemme sig et guldkorn eller to i det, der startede som løse tanker.
  • Bed om hjælp. Hvis du kender en, der har skrevet en lignende opgave før og som du har tillid til, kan du få vedkommende til at læse opgaven igennem undervejs. Hvis der er andre, der er i gang med den samme opgave, kan det være rart at snakke sammen både om opgaven og skriveprocessen. Ofte er det rart at få forventningsafstemt med virkeligheden. Og det er en god anledning til at dele ud og hjælpe andre. Eller til at lide i fællesskab.
  • Læg telefonen væk. Luk for facebook. Det er verdens bedste overspringshandling og der er altid noget, der umiddelbart virker sjovere og mere spændende end den opgave du er i gang med. Men det er der også når du er færdig med opgaven. Desuden gavner det ikke selvværdsfølelsen at konstatere at der ikke er nogen, der har haft akut behov for at snakke med én i flere timer.
  • Det perfekte sted at skrive opgaven findes ikke. Der er altid larm, træk eller dårlige stole og det er bittert at have brugt en masse tid på at køre i bus eller på cykel for at konstatere at læsesalen på universitetet var fyldt eller at der skulle skiftes vinduer på kontoret. Bare sæt dig et sted og gå i gang.
  • Find det sjove i opgaven. Selvfølgelig er alt ikke lige spændende og det er ikke alle opgaver, der handler om det man brænder allermest for på et givent tidspunkt, men der er altid et eller andet, der kan fange en. Hyg dig med det og brug de mere trivielle dele af opgaven til når du bare har brug for at der sker noget på papiret.
  • Gå ikke helt i stå. Der er sikkert en forside, der kan laves eller en indholdsfortegnelse eller litteraturliste. Det fylder alt sammen og det hjælper til at føle at der trods alt bliver gjort et eller andet.
  • De færreste opgaver kræver research på Netflix…
  • Hvis du er ryger eller patologisk kaffedrikker kan det være smart at lave nogle regler eller mål, der skal nås før du får den næste cigaret eller kop kaffe. Den milde grad af desperation kan hjælpe dig videre med noget du måske ikke lige havde lyst til.
  • Husk, hvor godt det føles når det er overstået 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to Top