Hvis Proust var på McDonalds

I På sporet af den tabte tid udspiller store dele af handlingen sig i hovedpersonens erindring, som bliver stimuleret af duften og smagen af lindete og madeleinekager. Sanseindtryk som dufte eller smagsoplevelser har det med at fremmane erindringer, som fornuften for længst havde fortrængt. Hos Proust når vi vidt omkring i smukke franske landskaber blandt excentriske og glamourøse personligheder, stormfulde højder og uudgrundelig ulykkelighed.
Men tænk hvis Proust havde siddet på McDonalds… Hvilken bog var der kommet ud af de erindringer, der knytter sig til lidt for bløde pomfritter og fadcola med for meget is? Var vi nået en tur omkring barndommens børnefødselsdage med den obligatoriske rundvisning i køkkenet og den bitre følelse af ikke at have fået den grønne ballon? Den spæde ungdoms bustur ind til byen på egen hånd og lykken over at kunne købe noget for lommepengene og stadig have til en is? Den senere ungdoms små timer med visne samtaler om aftenens bedrifter og begivenheder og for mange smøger? Ture til eksotiske egne, hvor maven havde reageret voldsomt på de mange nye indtryk og tanken om noget velkendt som bløde pomfritter gav én mod til at fortsætte?
Var det blevet mere socialrealistisk end vi kunne bære? Eller ville Prousts nænsomt udvalgte ord have sat ellers uglamourøse minder i et andet skær?
Måske var lindete og madeleinekager heller ikke specielt elegant omend det næppe kan nå helt ned på cola og pommes frites niveau. Omvendt har cola og pomfritter engang i 50’erne været topmålet af glamour, mens madeleinekager måske hældte mere i retning af en kedsommelig søndag hos tante Erna i Præstø.
Det er slet ikke sikkert at Proust nogensinde ville være nået hen til McDonalds al den stund at han tilbragte store dele af sit liv indenfor hjemmets fire vægge. Renligheden på en McDonalds ville dog muligvis have beroliget ham. Det eneste jeg kunne forestille mig at han kunne finde på at bestille ville være en Sundae – den serveres i det mindste i noget, der ligner et glas og man får endda en ske at indtage den med. Men hvilken sovs ville han mon have på?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to Top