Dogmemad

De fleste af os har køkkenskabe, der bugner og alligevel tager vi ud at handle dagligt – eller ihvertfald hver anden dag. Men i denne uge gik vores gamle køle-fryseskab i udu og krævede relativt akut udskiftning. En kærkommen lejlighed til at få ryddet ud i lageret. Af samme årsag fik ungerne æbleskiver da de kom hjem. Og grønsagssuppe til aftensmad – lavet af rester af frostblandinger der ikke kunne være i det nye og mindre skab. Og rødgrød af resterne i poserne med frosne hindbær og jordbær til dessert. I de andre køkkenskabe fandt jeg et større batteri af bønner og kikærter på dåse, linser og ris i posevis, hakkede tomater, tomatkoncentrat, ananas på dåse og pasta nok til at brødføde et mindre regiment soldater. Så det ville faktisk være muligt at leve fint af det der er i køkkenet i flere uger – omend det godt kunne blive lidt ensformigt i længden.
Jeg kan dog varmt anbefale denne side for at få inspiration til hvad man kan få ud af lidt.

Men udover at det er smart at få brugt det man har og undgå at ærgre sig over at skulle smide noget ud, så er det rart at spare en tur i supermarkedet. Jeg hørte engang Nikolaj Hübbe sige at enhver restriktion er en befrielse i forhold til det kunstneriske. Antageligvis fordi det udelukker en række muligheder, så man må fokusere på det mulige. Det gælder faktisk i mange af livets forhold – og åbenbart også i mit køkken. Der kommer ihvertfald overraskende mange spændende ting ud af dogmeprojektet. I samme åndedrag vil jeg også anbefale “google-kage”. Forudsat at man altid har sukker, mel, æg, olie og bagepulver i huset kan man blot google hvad man ellers måtte have i huset, tilføje ordet “cake” og se hvad der sker. Gulerod og rosin. Banan og ymer. Citron og blå birkes. Æble og marcipan. Squash og lime. Peanutbutter og kakaopulver… Alt kan blive til kage.

Og alt kan blive til brød. Morgenmadsrester f.eks. Hvis ungerne har levnet grød, havregryn eller cornflakes har man en god start på et brød. Tilføj en rest kødsovs/tomatsovs og så er der sloppy joes til aftensmad.

Måske dogmet kan udbredes til andre områder? Jeg har længe haft en ambition om ikke at købe flere bøger, før jeg havde læst dem  der allerede står i reolen. Om ikke at købe flere skønhedsprodukter, shampoo eller cremer før jeg havde brugt det jeg havde på badeværelset. Måske i det hele taget bare ikke købe flere ting, før jeg har fået ryddet op i dem jeg har?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to Top