Det er sgu da vederkvægende…

De sidste mange dage har jeg lyttet til denne dejlige podcast fra P1, hvor Kristian Leth snakker med kgl balletmester Nikolaj Hübbe om noget så deprimerende som døden. Trods det måske lidt triste emne bliver det en ret munter samtale om forestillingen om en teatralsk begravelse og muligheden for at dø i en kulisseelevator.

 

Jeg tror snart jeg har hørt programmet seks gange – primært fordi jeg glemmer at lægge nye ting over på min iPod, men egentlig også fordi det bare er rigtig godt at høre på. Emnet er vemodigt og lidt højtideligt, Kristian Leth stiller begavede spørgsmål og er dygtig til at skabe stemninger og sætte i scene selvom man ikke kan se det beskrevne – og Nikolaj Hübbe… er klart på listen over mænd jeg skal giftes med i mit næste liv.

Han har en meget behagelig stemme og et lidt gammeldags, amerikansk inspireret storladent og uhøjtideligt bombastisk sprog. En kombination, der giver mig lyst til at smage på sætninger igen og igen – som f.eks. den, der blev overskriften på dette indlæg. Hvor tit hører man nogen kombinere “sgu da” med et så gammeldags og svulstigt udtryk som “vederkvægende”? Det burde gøres meget mere…

Samtalen når vidt omkring, blandt andet omkring begravelser. Hvordan skal din begravelse være? Min tanke har altid været at det måtte være lidt op til mine efterladte, hvad de nu havde brug for at gøre for at komme over min bortgang. Nikolaj Hübbe kan nøjes med landesorg, grædekoneri og sin kiste på en scene.

Når han taler om kunsten, dansen, teateret som passion og sammenligner det med religion er det svært ikke at blive lidt misundelig. Det må være stort at have noget udenfor sig selv som man brænder for i en grad så man med hans egne ord ville dø eller sygne hen som en narkoman, der ikke får sit fix – vampyren, der ikke får sit blod hvis det blev taget fra ham.

 

Tænk at være så priviligeret at have fundet den passion som barn og kunne dedikeret hele sin eksistens til det. Og så ovenikøbet opleve sammenfald mellem talent og passion. Det er sgu da vederkvægende…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to Top