Tu was Du nicht lassen kannst

Dagens overspringshandling: Robert Greenes vej til at blive succesforfatter

Jay-Z, 50 Cent, Kanye West, Ludacris, Will Smith og mange andre hip-hop/Hollywood hotshots har alle læst Robert Greene. Den Woody Allen-lignende type i videosnasen ovenfor, der med let drævende stemme fortæller om sin lidt rodede vej til at få skrevet den bog, der katapulterede ham ti toppen på bestsellerlister verden over. Bogen hedder The 48 Laws of Power og væver et net af anekdoter og historiske begivenheder, der tilsammen udgør en slags manual til at opføre sig strategisk smart og bringe sig selv til en magtfuld position. Vi befinder os i selvhjælpsgenren, men uden engle og Oprah, for det er åbenlyst tænkt til mænd. Derfor hedder casegenstandene heller ikke Marilyn eller Gloria, men derimod Borgia, Henrik VIII og Haile Selassie. Greene refererer elegant til Sun Tzu, Macchiavelli og Clausewitz – og til trods for at Greenes værk er længere end originalerne til sammen, får han kogt det ned til en vældig underholdende maggiterning.

Efter sigende skulle bogen være blandt Fidel Castros favoritter – og desuden skulle den være den mest efterspurgte bog på amerikanske fængselsbiblioteker.

Da jeg læste bogen for små 10 år siden var jeg ganske underholdt – også af den lidt smart ass form og hurtigt fordøjelige pointer. Men jeg forestillede mig faktisk at forfatteren så ud som nogle af de kendte læsere – en bredskuldret type i dyrt jakkesæt, der styrede overetagen på et større virksomhedsimperium. Men det er altså bare en lille fyr med briller og krøllet brun skjorte, der sidder hjemme bag computeren og udformer bøger om magt, forførelse og krig – og giver viise råd som at man skal ramme hyrden for at sprede fårene, afvise gratis frokost og tænke sit, men opføre sig som de fleste.

Det kan godt være at det er Smith, der trækker i trådene i Hollywood og Jay-Z, der styrer musikbranchen – men det er Greene, der sidder i en lækker villa og læser bøger, dyrker zen-meditation og skriver flere bestsellere. For mig er der ingen tvivl om hvad der lyder sjovest

Published by

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *