Croque Monsieur

Il faut des rites… Det er nødvendigt med ritualer. Men det er vigtigt at de kun fungerer som rammer og ikke holder én fast i et mønster, der ikke tjener andet formål end at gøre det samme som man plejer. Et velkomment og berigende ritual er netop dukket op i mit liv for nylig og det er så hyggeligt at der gerne måtte være flere søndage i en uge.

Master_Fatman_DJ_og_foredrag

Radio 24syv har været så søde at lave et radioprogram specielt til mig – og andre hyggekrukkede typer. Det kommer søndag morgen og inviterer til at blive i sengen og nydelytte – måske kun afbrudt af små udflugter ud i køkkenet efter kaffe og velovervejet morgenmad.
Morten Lindberg (aka Master Fatman) er vært og sammensætter hver uge en skøn buket af indtryk til os, der mest er frankofile med hjertet mere end decideret elokvente udi det frankofone. Således får vi et skønt flydende univers af store samtaler om meningen med livet, gastronomisk nysgerrighed og smagsanmeldelser af alt fra ost til nougat, højtlæsning af Proust, dybfølte breve til Prins Henrik og løbende opdateringer fra Paris om både kultur og det franske præsidentvalg…

 Det skønne er måden det hele forekommer lige vigtigt. At kultur og mad er ligeså vigtigt som en politisk debat. Man ser det store i de små ting – og får de store ting til at virke mindre i det fjerne. En fantastisk måde at starte sin søndag – eller blot at rekalibrere på en travl hverdag, for podcast-arkivet er heldigvis stort.

Lyt til Croque Monsieur her

Hvis du kunne være indeni et digt

I øjeblikket kan man se Morten Søndergaards udstilling Unknow Yourself på Brandts 13. Udstillingen består af et rum, hvor gulvet består af marmorfliser med brudstykker af et digt. Alle sætninger er små tankeeksperimenter, der starter med et ‘hvis’.


Og sådan kan man gå en tur i et rum i et digt i sit sind i sig selv og fundere over hvad der ville ske ‘hvis en hjerneblødning forvandler dit sind til en blomst’ eller ‘hvis du vidste hvad du vil her’.

Det kan betale sig at tage sig tid til at falde i staver, til selv at være poetry in motion, til at tænke tanker til ende.


Morten Søndergaards Unknow Yourself kan ses nu og frem til 14/5-2017 på Brandts 13 i Odense.

Et par døgn i Amsterdam

image

Dette er den centrale station i Amsterdam. Mine evner som fotograf yder den ikke just retfærdighed, men det er en virkelig smuk bygning, hvor der er kræset for detaljerne og hvor man ikke har sparet på ornamenterne. Gid der var mere af den slags i alle byer.

image

image

De mange husbåde ser ud til at være bygget efter ejernes fri fantasi – selvfølgelig med begrænsninger i højde og bredde. Det kunne være sjovt at have et påskud for at kigge ind – der virkede til at være to ekstremer i indretningen: total minimalisme eller bohemeagtig maximalisme.

image

image

Efter sigende kører der en bil i kanalerne i Amsterdam en gang om ugen. Når man ser de vovemodige parkeringer, undrer det ikke stort.

image

image

image

image

Selv en sideport på stationen er smuk.

Amsterdam overgår København som afslappet storby. Måske det lidt varmere klima og den langsomme transport understreger det tilbagelænede? Heldigvis læner de sig dog ikke helt tilbage når det kommer til æstetik og arkitektur